Voeding en leefstijl

Categorie: Actueel
Geschreven: 29 maart 2017

Voeding en leefstijl belangrijk voor je gezondheid

De organisatie commissie van de inloopmiddagen van de KBO heeft dinsdagmiddag 28 maart 2017 gekozen voor presentatie van het thema voeding en leefstijl. Ondanks het mooie weer hebben toch een 25 tal senioren/ouderen de moeite genomen om deze inloopmiddag in de Brede Maatschappelijk Voorziening ‘De Vilgaard’ bij te wonen. En uit de reacties achteraf is gebleken dat niemand daar spijt van heeft.

Lonneke van der Linden diëtist van BaseLine geeft heel duidelijk uitleg en informatie over dit onderwerp.

Beknopt een aantal zaken die deze middag aan de orde komen.

Waar op letten – vooral- als je ouder bent dan 50 jaar?

Bij het ouder worden gebruik je je lichaam wat minder, waardoor de spiermassa kan afnemen. Belangrijk is dat je de energie balans in evenwicht houdt. Als je te weinig energie verbruikt kan dit overgewicht tot gevolg hebben.

Op de BMI- index (Body Mass- Index) op www.voedingscentrum.nl kan elk persoon nagaan of hij of zij voldoet aan de norm of overgewicht heeft.

Uitgebreid gaat Lonneke in op wat te doen bij ondergewicht en bij overgewicht. Voldoende bewegen (5 tot 7 keer per week matig/intensief bewegen waarvan 2 keer intensief) is zeer belangrijk. Verder komen zaken zoals het gebruik van suiker, zout, vitaminen D, eiwitten, calcium en koolhydraten uitgebreid aan de orde. Ook over voeding en overgewicht bij diabetes, COPD, botontkalking, hoge bloeddruk, cholesterol wordt de nodige toelichting gegeven. Maar geeft de diëtist aan”: ‘Er is soms een advies op maat nodig. Een algemeen advies is dan niet voldoende’.

Via een persoonlijk gesprek kan er in bepaalde gevallen beter maatwerk geleverd worden. De basisverzekering of de aanvullende verzekering vergoed meestal dit extra advies. Een afspraak of aanvullende informatie kan via 06-54131039 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Na de presentatie wordt uitgebreid gelegenheid gegeven om vragen te stellen. Heel veel aanwezigen maken daar dankbaar gebruik van. De meeste vragen gaan uiteraard over het juiste gewicht en de voeding die we dagelijks gebruiken.

Nardje van de organisatie commissie sluit tenslotte namens de KBO Velden deze interessante inloopmiddag af.

 

GvR

 

Zoeken