Toneelmiddag 27-12-2018

Categorie: Actueel
Geschreven: 30 november 2018

Toneel ook nu weer goed gewaardeerd.

Al vele jaren komt de toneelclub 60+ uit Horst naar Velden om een leuke middag voor onze KBO leden te verzorgen. Bij deze activiteit is de zaal altijd goed gevuld. De vrijwilligers ontvangen bij binnenkomst een presentje voor hun inzet voor de KBO Velden in het afgelopen jaar. Als de toneelclub uit Horst na het openingswoord van voorzitter Ine met de eerste deel van het toneel de ‘schonmooders’ van start gaat zitten er in de zaal van BMV ’De Vilgaard’ totaal 135 KBO leden.

Zoals meestal in het toneelwereldje is er een probleem dat even opgelost moet worden. Deze keer zijn er 2 ‘schonmooders’ in het spel en de echte ‘schonmooder’ moet ontmaskerd worden. Het echtpaar Marie en Wim krijgen bezoek van Ome Jaspers die gekleed als ’mooder’ op bezoek komt en op de planken dartelt of het de echte rappe ‘schonmooder is’. Als de ome uit Argentinië ook nog op bezoek komt wordt het ‘schonmooder’ probleem alleen maar groter. Uiteindelijk ontmaskert mevrouw van Vliet (Katootje) dat zij en niet iemand anders de echte ‘schonmooder’ is. In de pauze is er een tombola die in het teken staat van ‘Goede Doel’ Jan Linders. waar de KBO Velden dit jaar voor is uitgekozen. Totaal wordt er voor het ongekende bedrag van bijna € 500,- aan loten verkocht die na het toneel woorden verloot. Heel veel leden gaan met een prijs(je)  van Jan Linders of met wafels van vrijwilligers van onze vereniging naar huis. Een 3 tal leden gaat zelfs met een grote boodschappentas van Jan Linders met inhoud naar huis.

Geheel onverwacht komt tijdens de pauze ook nog eens ‘De Sint’ binnen. Zelfs voorzitter Ine staat voor deze niet geplande actie even met de mond vol tanden. Maar creatief zoals altijd is, wordt er een passende oplossing gevonden.

‘De Sint’ benadrukt in zijn toespraak het belang van de KBO afdeling Velden. Gelukkig is hij geen zwarte bladzijde tegen gekomen in zijn boek over onze KBO. Kortom: ‘Gewoon doorgaan als KBO afdeling voor de belangen van senioren/ouderen in Velden.

Na de pauze het 2e gedeelte van het toneel dat gaat over een ‘stukske of lepke grond’ Naad en Nel hebben een stukske grond. Dat perceel ligt zeer gunstig en 3 partijen willen dit wel kopen. Die partijen zijn: de gemeente, de kerk en zelfs de ’naobere’ die Naad en Nel al jaar en dag niet meer hebben gezien. Mochten ze slagen om het ‘stukse’ grond goed te verkopen dan ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor de dochter en vriend. Wethouder Seelen en de bekakte echtgenote, de pastoor met zijn 1000 voud in de hemel komen en de naobere met zijn vrouw die alles wil goed maken, doen er alles aan om het ‘stukse’ te bemachtigen. ‘Krantebetje’  doet er alles aan om het nieuws over het ‘stukse’te verspreiden. Uiteindelijk loopt de ingewikkelde kwestie toch goed af.. Rond 17.00 uur gaan de vele KBO leden met een tevreden gevoel weer huiswaarts. Een mooie ontspannen middag zit er op.

Aan de toneelclub 60+ uit Horst is weer gevraagd om volgend jaar weer terug te komen naar Velden.

 

Ger van Rensch

Zoeken