Koninklijke onderscheiding voor twee KBO-leden

Categorie: Actueel
Geschreven: 21 mei 2020

Koninklijke onderscheiding voor twee KBO-leden

Op 24 april jl. is aan KBO-leden Jan Keijers en Hay Lucassen een koninklijke onderscheiding toegekend. Beiden zijn benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Het gebruikelijke ceremonieel bleef dit jaar achterwege. Dus geen bezoek van de burgemeester bij de gedecoreerden thuis, geen uitreiking van het ‘lintje’ in het bijzijn van familie en vrienden, geen toast met oranjebitter, geen serenade van de Fanfare. Niets van dat alles maar daarom zijn de verrassing en de beleving er niet minder om.

 

 

 

 

 

Jan Keijers is in 2017 bij de KBO als aspirant-bestuurslid begonnen en een jaar later tot bestuurslid gekozen. Hij coördineert o.a. onze deelname aan RaboClubSupport, de jaarlijkse clubsponsoractie van Rabobank Venlo. Recent heeft hij het penningmeesterschap overgenomen van Cor van der Zanden. Al eerder had Ine Jacobs hem gepolst voor een bestuursfunctie en -na een bezoek van Frans Vousten- is hij lid van de KBO geworden. Jan is al heel wat jaartjes als bestuurslid betrokken bij diverse verenigingen. Via de lokale politiek wordt hij voorzitter van de Huurdersbelangenvereniging Arcen Lomm Velden. Het bestuurslidmaatschap van de Woningvereniging Arcen Lomm Velden volgt. Na de omzetting van deze vereniging tot de Woningstichting Arcen Lomm Velden, wordt hij er commissaris / toezichthouder totdat de Woningstichting opgaat in het tegenwoordige WoonWenz. Ook is hij vanuit het CDA lid geweest van de Commissie Financiën van de toenmalige gemeente Arcen & Velden.

Inmiddels is Jan al ruim 15 jaar actief als bestuurder en penningmeester van de Stichting Veldense Volkscultuur. Deze zet zich in om -samen met vrijwilligers- culturele en maatschappelijke initiatieven uit te werken en te ondersteunen. Denk maar aan het Gekke Maondaag Kunstwerk (de bierfontein op de Markt) of aan de recente ‘Evacuatie op herhaling’ en de manifestatie Velden 75 jaar bevrijd. Jan: ‘In het begin was dat vaak pionieren en zoeken naar mogelijkheden om het allemaal voor elkaar te krijgen. Dan moet je denken aan het regelen van de financiën en ervoor zorgen dat je aan de subsidieregels en voorwaarden voldoet’. Voor het Sociaal Café verzorgt Jan het financiële werk. Sinds hij gestopt is met werken, heeft hij meer tijd voor de -toch vaak grotere- klussen. ‘Dat komt goed uit’ zegt hij, ‘want het is allemaal veel complexer geworden, zeker als het gaat om internationale samenwerking bij projecten en de eisen die daar door de Europese instanties aan worden gesteld’. Daarnaast zorgt Jan voor het beheer en -samen met anderen- het onderhouden van de vijf wandelroutes, die in 2007 in het kader van ‘Binneste Boete’ zijn uitgezet. En last but not least, is hij verbonden aan SeniorWeb, waar hij senioren vertrouwd maakt met het gebruik van de computer. Organisatie en financiën vormen de rode draad in zijn vrijwilligersactiviteiten. De feitelijke invulling ervan is vooral ingegeven door ‘toevallige ontmoetingen’, is zijn conclusie.

 

Hay Lucassen deed voor zijn KBO-lidmaatschap al van tijd tot tijd ‘hand- en spandiensten’ voor de Nieuwsbrief, om het zo maar te noemen. Totdat Frans Vousten op bezoek kwam: ‘Dan kun je ook wel lid worden’. En zo is Hay in 2012 lid geworden. Vijf jaar later ging hij het redactieteam van de Nieuwsbrief versterken en vanaf maart 2019 is hij (aspirant)bestuurslid.

Sinds 2001 is hij lid van Toneelgezelschap Spelenderwijs. Inmiddels 13 jaar actief als secretaris van deze vereniging en later is daar het penningmeesterschap bijgekomen. Als vrijwilliger bij de St.-Andreaskerk is hij onder andere contactpersoon voor de Pilgergruppe Kevelaer – Velden. Eeuwenlang onderneemt een groep mannen uit Kevelaer een jaarlijkse pelgrimage naar Velden. Voor eind dit jaar ligt de viering van het 450-jarig bestaan van deze traditie in het verschiet. Net als Jan Keijers is Hay betrokken bij het werk van de Stichting Veldense Volkscultuur en heeft meegewerkt aan publicaties en informatieborden over onderwerpen zoals Gekke Maondaag, smokkelpad en oorlogsgeschiedenis.

 

Vanaf 2016 draait hij bij toerbeurt mee in het team Informatie en Advies in Venlo-Noord. Een service voor inwoners van de gemeente Venlo. Deze teams worden door vrijwilligers ingevuld. Mensen kunnen hier terecht voor allerlei vragen op het gebied van werk en inkomen, zorg en wonen, gemeentelijke voorzieningen.

 

Vanaf de heroprichting van het Openluchttheater -nu zo’n zes jaar geleden- is Hay als bestuurslid betrokken bij de organisatie en voorbereiding van optredens. Het is elk jaar weer een uitdaging om een mooi programma samen te stellen waarvoor mensen naar het theater komen. Dat niet alleen, tevens vragen de financiën, het beheer en het onderhoud van het theater de nodige aandacht. Daarnaast is Hay onder andere betrokken bij de Stichting Kruisen en Kapellen Arcen Lomm Velden en de Kerstmarkt. ‘De kennis en ervaring die je bij een activiteit of een vereniging opdoet, is vaak ook bruikbaar voor een andere club waarbij je betrokken bent’, is de ervaring van Hay. Bovendien: vrijwilligerswerk doe je niet alleen. Het staat niet op zichzelf. Het is de samenwerking met anderen die het resultaat geeft en daarmee ook de voldoening. En dat laatste is zeker zo belangrijk.

 

Jan en Hay: van harte gefeliciteerd!

GvR

Zoeken